Jax Zuivelfabriek

JAX-oplossingen voor gebruik in de zuivelindustrie

Voedselveilige smeermiddelen

JAX-oplossingen voor gebruik in de zuivelindustrie

Mavom heeft een samenwerking met JAX, een pionier op het gebied van voedselveilige smeermiddelen voor een veilig en efficiënt gebruik van smeermiddelen in de voedingsmiddelenindustrie. In dit artikel richten we ons op de oplossingen die speciaal voor de zuivelindustrie zijn ontwikkeld.​

 

In de zuivelindustrie worden een aantal specifieke apparaten gebruikt die cruciaal zijn om de juiste kwaliteit van de zuivelproducten te verkrijgen en te waarborgen. Speciaal voor deze apparaten heeft JAX smeermiddelen ontwikkeld die zorgen voor minder slijtage tegen een langer smeerinterval, en zodoende een hogere efficiëntie en productiviteit opleveren.

 

1. Zuivelhomogenisator

Een zuivelhomogenisator is een machine die wordt gebruikt om de vetbolletjes in melk of room af te breken en gelijkmatig door de vloeistof te verdelen, waardoor een verbeterde consistentie en stabiliteit, verlengde houdbaarheid, betere smaak en textuur en een verbeterde voedingswaarde van de zuivel bereikt wordt. Om ervoor te zorgen dat deze belangrijke machine soepel en efficiënt blijft werken is de juiste smering cruciaal. De belangrijkste eis aan smeermiddelen in een zuivelhomogenisator is de bestendigheid tegen hoge drukken en hoge temperatuur.

 

JAX heeft smeermiddelen ontwikkeld voor gebruik in zuivelhomogenisatoren die voldoen aan bovenstaande vereiste:

 • Hydrauliek: JAX Magna-Plate 60 Series (32cst, 46cst, 68cst en 100cst)
 • Tandwielkast: JAX Magna-Plate 220FG (220cst)
 • Lagervet: JAX Halo-Guard FG Series (voor hoge tot lage snelheden)
 • Schroefdraden: JAX Food-Grade Anti-Seize
   

2. Zuivel centrifugale afscheider

Een centrifugale afscheider, ook wel separator genoemd, is een machine die wordt gebruikt om melk te scheiden in de verschillende componenten, zoals room en magere melk. De afscheider kan worden aangepast om het vetgehalte in de room en magere melk te regelen, waardoor fabrikanten producten met een specifiek vetgehalte kunnen produceren.

Een goede smering is zeer belangrijk voor de efficiënte en betrouwbare werking van een centrifugale afscheider, wat resulteert in producten van hogere kwaliteit en minder uitvaltijd. De belangrijkste vereisten aan de smeermiddelen zijn bestendigheid tegen hoge snelheden en hoge temperatuur en een certificering voor mogelijk direct voedingsmiddelencontact.

 

JAX heeft de volgende smeermiddelen ontwikkeld voor gebruik in centrifugale afscheiders:

 • Tandwielkast: JAX Magna-Plate 220FG (220cst) /JAX Flow-Guard Synthetic 220 (220cst)
 • Schroefdraden: JAX Food-Grade Anti-Seize
 • Smering en conservering van komlichaam, discs, etc. en smering van O-ringen waar (later) direct contact met voedingsmiddelen mogelijk is: JAX PürGel Klear Petrolatum 3H (Vaseline/Vet) en JAX White Mineral Oil 46 3H (Olie 46cst)

 

Jax heeft smeermiddelen ontwikkeld voor gebruik in zuivelhomogenisatoren met bovenstaande vereisten:

 • Ze hebben een geregistreerd NSF H1 en/of 3H certificaat wat aangeeft dat het product geschikt is voor gebruik in de voedingsmiddelen industrie.
 • Ze zijn  geurloos, reukloos en smaakloos, zodat ze de smaak, geur en kleur van de eindproducten niet negatief kunnen beïnvloeden.
 • Ze zijn compatibiliteit met constructiematerialen, met name roestvrij staal, rubbers en kunststoffen.

 

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven