Verlijmen van kunststoffen

Tips voor het verlijmen van 'moeilijk' te verlijmen kunststoffen

6 tips voor het succesvol verlijmen van “moeilijk” te verlijmen kunststoffen

Het verlijmen van kunststoffen kan een uitdaging zijn vanwege de samenstellingen en eigenschappen van verschillende soorten kunststoffen. Zo zijn er kunststoffen met zeer lage oppervlakte energie zoals PE, PP en PTFE. Wij helpen u verder met 6 tips voor het verlijmen van kunststoffen.

 

1. Kies de juiste lijm

Er zijn veel verschillende soorten lijm beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende soorten kunststoffen. Sommige lijmsoorten werken beter op bepaalde soorten kunststoffen dan op andere. Het is belangrijk om de juiste lijm te kiezen voor de specifieke kunststof die u wilt verlijmen. Voorbeelden van veelgebruikte lijmsoorten zijn epoxy, cyanoacrylaatlijm ook wel secondelijm genoemd, hot melts en methylmetacrylaten.


2. Maak het oppervlak schoon

Voordat u begint met het verlijmen van kunststoffen, moet u ervoor zorgen dat het oppervlak schoon en droog is. Gebruik een ontvetter om eventuele oliën, vetten en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit kan met een reiniger op waterbasis die meer tijd nodig heeft om volledig te verdampen, of een oplosmiddel zoals IPA. Het zorgt ervoor dat de lijm beter hecht aan het oppervlak.

 

3. Ga voor een chemische of fysische oppervlakte (voor)behandeling

Indien het uitsluitend reinigen van het oppervlak onvoldoende hechting geeft, maak dan gebruik van een chemische of fysische oppervlakte (voor)behandeling. Dit kan in de vorm van een primer, of hechtingsverbeteraar, dan wel een (atmosferische) plasma behandeling. Daarmee kan op lastig te verlijmen kunststoffen vaak wel hechting worden verkregen.


4. Zorg voor een gelijkmatige laag

Breng de lijm gelijkmatig aan op het oppervlak van de kunststof en maak eventueel gebruik van hulpmiddelen. Een gelijkmatige laag lijm zorgt voor een stevige verbinding en minimaliseert het risico op luchtbellen.
 

5. Klem de kunststoffen vast

Nadat u de lijm hebt aangebracht, moet u de twee stukken kunststof stevig tegen elkaar drukken. Gebruik klemmen om de stukken op hun plaats te houden terwijl de lijm uithardt. Het is belangrijk om de klemmen niet te strak aan te draaien, omdat dit de stukken kan vervormen en de lijmverbinding kan verzwakken.


6. Laat de lijmen uitharden

De uithardingstijd van de lijm varieert afhankelijk van de gekozen lijmsoort en de omgevingstemperatuur. Zorg ervoor dat u de tijd neemt om de lijm volledig uit te laten harden voordat u de stukken kunststof weer gebruikt. Verwijder de klemmen niet voordat de lijm volledig is uitgehard.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het gebruik van lijm voor kunststoffen. Door de juiste lijm te kiezen, het oppervlak schoon te maken, de lijm gelijkmatig aan te brengen, de stukken kunststof vast te klemmen en de lijm volledig uit te laten harden, kunt u een sterke en duurzame verbinding creëren. Voor hulp bij het selecteren van de juiste lijm of het ontwerp van uw lijmverbinding, neemt u contact op met de Mavom lijmspecialisten.

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven