Smering staalkabels

Biologisch afbreekbare smeermiddelen voor staalkabels

RSC Envirologic WREP vet

Biologisch afbreekbare smeermiddelen voor staalkabels

Tijdens het gebruik van de staalkabels is het van essentieel belang om goed onderhoud te blijven plegen door de staalkabels te smeren. Een vroegtijdige uitval van staalkabels kan namelijk tot zeer gevaarlijk situaties leiden. Ook kostentechnisch is goed onderhouden goedkoper dan vervangen.
 

Staalkabels zijn er in allerlei soorten en maten en worden gebruikt in tal van toepassingen. In maritieme omgevingen lopen staalkabels zeer hoge kans om blootgesteld te worden aan vochtige en zoute lucht, aan direct contact met zeewater, aan zeer hoge en zeer lage temperaturen en uiteraard aan hoge belastingen waardoor slijtage van de kabel kan optreden. De juiste smeerkeuze is essentieel voor de levensduur van de staalkabels.
 

Eisen smering voor staalkabels

Hoewel smeermiddelen in overvloed beschikbaar zijn, zijn ze niet zomaar geschikt voor de smering van staalkabels. Een smeermiddel voor staalkabels moet namelijk:

  • Goed hechten aan de staalkabel, waterbestendig zijn en ook bestendig zijn tegen afspoelen door water
  • Goed kunnen doordringen tot in de kern van de draad
  • Niet snel kunnen opdrogen
  • Een voldoende breed temperatuurbereik hebben
  • Compatibel zijn met de materialen die gebruikt worden in staalkabels
  • Biologisch afbreekbaar zijn


Biologisch afbreekbaar steeds belangrijker

Vanwege de toenemende milieu eisen en strengere regelgeving omtrent watervervuiling door de smeermiddelen die toegepast worden in maritieme toepassingen is biologische afbreekbaarheid een eigenschap die steeds belangrijker wordt. In steeds meer territoriale wateren is dit inmiddels een vereiste.

 

Mavom levert de biologisch afbreekbare WREP (Water Resistant Extreme Pressure) vetten van RSC Bio Solutions die aan alle gewenste eigenschappen voor de smering van staalkabels voldoen. De PAO en synthetische koolwaterstofolie dringt gemakkelijk door tot de kern van de staalkabel en zorgt voor een goede bescherming van binnenuit. Doordat het product kleverig is en zeer goed hecht en zeer gering wordt weggespoeld door water of oplost in water, biedt het een uitstekende corrosiebescherming tegen (zout) water en invloeden van buitenaf, bij zowel Arctische als Tropische temperaturen. Het heeft een bewezen langdurige bescherming en kan zowel handmatig als automatisch worden aangebracht.

 

RSC Envirologic WREP vet is beschikbaar is in 4 consistenties (00, 0, 1 en 2), zodat er voor iedere staalkabel en aanbrengmethode een geschikte smeeroplossing voorhanden is.

Staalkabel

  

Staalkabel

  

Staalkabel

  

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven