Ingietharsen voor elektronica

Ingietharsen voor elektronica

Ingietharsen voor elektronica

Ingieten van elektronica met handige twinverpakkingen

Mavom biedt een uitgebreid assortiment epoxyharsen, polyurethaanharsen en siliconenharsen voor het ingieten van elektronica. Hierdoor worden componenten op een printplaat volledig geïsoleerd, uitstekend beschermd tegen omgevingsinvloeden en wordt de mechanische sterkte verbeterd.

 

De overgrote meerderheid van deze harssystemen zijn 2-component systemen waarbij voor gebruik het hars in een bepaalde verhouding met een verharder moet worden gemengd. De polymerisatiereactie start na het mengen.


Verschillende harssystemen

De meeste harssystemen zijn complexe producten met proces- en producteigenschappen, elk product heeft zijn eigen kenmerken die met de kennis van de fabrikant aan de behoeften van de markt en de klanten worden aangepast. Vaste vulstoffen zijn hiervoor een zeer belangrijk bestanddeel. Zij kunnen worden toegevoegd om de kosten te drukken maar ook om het product additionele eigenschappen te geven. Het inmengen van vulstoffen leidt gewoonlijk tot een harder en stijver uitgehard product. Er kunnen ook vulstoffen worden toegevoegd die het ingiethars vlam vertragend maken. Holle glas- en kunststofbolletjes geven een geringere dichtheid en een laag diëlektrisch verlies. Aluminiumhydroxide en aluminiumoxide zorgen voor een betere warmtegeleiding, maar aluminiumoxide is uiterst abrasief en veroorzaakt ernstige slijtageproblemen in meng- en doseerapparatuur.

 

De meeste vulstoffen hebben met mekaar gemeen dat ze zeer gevoelig zijn voor sedimentatie. Dit zorgt ervoor dat beide componenten van een ingiethars vooraleer ze in de correcte verhouding met mekaar gemengd worden eerst afzonderlijk moeten gehomogeniseerd worden. Afhankelijk van de grootte van de verpakking, de vulgraad van het materiaal en de periode van stockage kan dit manueel bijvoorbeeld met een spatel of wanneer de uitzakking hardnekkiger is dient er een mechanisch mixsysteem aan te pas te komen. De afzonderlijke componenten licht opwarmen tot 40°C kan het homogeniseren vergemakkelijken.

 

2-componenten harssystemen zijn verkrijgbaar in verschillende verpakkingen, hetzij als bulk of als kit. De kits bevatten de hars en de verharder in de juiste verhouding in vooraf afgewogen recipiënten, zodat de gebruiker ze niet hoeft te wegen. Deze verpakkingen zijn echter vaak te groot en ongemakkelijk om mee te werken. Om ingesloten lucht te verwijderen, die tijdens het mengen van de 2 componenten is ingebracht, dient het mengsel onder vacuüm te worden ontgast.

 

Twinverpakkingen

Twinverpakkingen zijn handige verpakkingen die bovenvermelde aandachtspunten aanpakken. Het voordeel van een twinverpakking is dat kleine hoeveelheden beschikbaar zijn van 100 tot 500 gram. Bij het opgieten van kleine series, kan het gemakkelijker zijn om meerdere kleine twinpacks te gebruiken i.p.v. één grote bulkverpakking. Zo is er ook meer tijd om het product keurig te doseren.

 

 

De twinpack bestaat uit een plastic zak die verdeeld is in twee compartimenten door een verwijderbare klem. Ook hier zijn het hars en de verharder in de juiste verhouding aanwezig en bovendien kunnen beide delen, nadat de klem is verwijderd, in de zak grondig worden gemengd zonder lucht toe te voeren. Gebruik de klem om het hars van de ene helft van het pak naar de andere helft te duwen. Neem de verpakking in de hand en meng gedurende een paar minuten. De hoek kan worden afgesneden en vervolgens kan de zak gebruikt worden als dispenser om de betreffende module op te gieten.

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven