Dowsil EA-3838

Dowsil EA-3838

Snellere verwerking en hogere productiviteit

Dowsil EA-3838

Siliconen vormen een technologie die niet meer weg te denken is bij de huidige verbindingstechnologieën. De meest bekende zijn Siliconen kitten voor bouw gerelateerde toepassingen. Siliconen bestaan echter onder verschillenden vormen en kwaliteiten. 

 

In dit artikel introduceren we een nieuwe hoogwaardige 2-componenten siliconen lijm technologie en lichten de voordelen die deze biedt bij seriematige productie toe.

 

Technologie

Binnen de siliconen maken we onderscheid tussen uithardingsmechanismen. De meeste industriële lijmen zijn doorgaans 1 component systemen, welke uitharden onder invloed van luchtvochtigheid bij kamertemperatuur. Hiervan komt de term “Room Temperature Vulcanizing”, afgekort RTV. Deze systemen zijn relatief traag als het aankomt op de snelheid van uitharden. De snelheid is in de eerste 24-uur circa 2-3mm. van buiten naar binnen, bij 50% relatieve luchtvochtigheid.

 

Vandaag de dag moeten assemblages van onderdelen steeds sneller worden uitgevoerd om kosten te besparen. 1-component siliconen hebben hiervoor een te trage uitharding. Met 2-componenten systemen is het mogelijk om snellere doorlooptijden te halen. De keerzijde van dit type producten is dat er warmte aan het proces toegevoegd dient te worden. Om hiervoor een oplossing te bieden heeft Dow een nieuw product ontwikkeld nl. Dowsil EA-3838, met nog een aantal bijkomende voordelen.  

 

Dowsil EA-3838

Dowsil EA-3838 is een 2 component, alkoxy siliconen sealant met volgende specifieke eigenschappen:

  • Snelle uitharding
  • Uitharding op kamertemperatuur
  • Directe hechting op uiteenlopende materialen
  • Variabele mengverhouding
  • Houdbaarheid: 12 maanden
  • Beschikbaar in patronen

 

Deze eigenschappen resulteren in directe kostenbesparing en een hogere winst omwille van:

  • Kleinere voetafdruk, er zijn geen ovens nodig voor de uitharding
  • Minder energie
  • Hogere productiviteit
  • Eenvoudige verwerking

 

Bovendien is de mengverhouding variabel van 2:1, 3:1 of 4:1 waardoor de uitharding kan afgestemd worden op het productieproces. Deze variëren van 3-5 minuten open tijd en een “tack-free” tijd van tussen de 5 en 15 minuten.


Het is belangrijk dat de te verlijmen oppervlaktes goed gereinigd worden, daarna kan op de meeste substraten een primerloze hechting verkregen worden. De juiste manier van voorbehandelen voor het gekozen substraat is daarbij van essentieel belang.

 

Dowsil EA-3838 wordt in vloeibare vorm aangebracht op bijvoorbeeld een behuizing waardoor het product op de juiste positie kan uitharden. Ingenieurs krijgen hierdoor meer ontwerp vrijheid. Dit als alternatief voor een voorgestanste pakking met relatief hoge kosten die voor elke nieuwe toepassing een nieuwe tekening vereist.

 

Veiligheid

De Siliconen sealants zijn relatief veilig in gebruik, ze zijn niet brandbaar. Minimale beschermingsmiddelen zoals het dragen van handschoenen en afzuiging zijn echter noodzakelijk. Lees voor gebruik de "Material Safety Data Sheet" (MSDS).
 

Markten/toepassingen

Huishoudelijke apparaten, elektronica, automotive, verlichting, luchtvaart en ruimtevaart.

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven