Verlijmen van metalen

Tips voor het verlijmen van metalen

5 tips voor het succesvol verlijmen van metalen

Het verlijmen van metalen kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste technieken en materialen kan het een duurzame verbinding opleveren. Wij helpen u verder met 5 tips voor het verlijmen van metalen.

 

1. Reinig de oppervlakken

Het is essentieel om de oppervlakken van de metalen grondig te reinigen voordat u gaat lijmen. Gebruik een ontvetter op waterbasis zoals Mavom Safeclean, om eventuele oliën, vetten of andere verontreinigingen te verwijderen. Daarnaast kunt u ook een schuursponsje of schuurpapier gebruiken om eventuele roest of corrosie te verwijderen. Maak de oppervlakken vervolgens schoon met een oplosmiddel zoals IPA of Mavom Safeclean en laat ze volledig drogen voordat u verder gaat.


2. Gebruik de juiste lijm

Er zijn verschillende soorten lijm die geschikt zijn voor het structureel verlijmen van metalen, waaronder epoxy, acrylaat en polyurethaanlijm. Zorg ervoor dat u een lijm gebruikt die geschikt is voor het type metaal dat u verbindt en de toepassing waarvoor het wordt gebruikt. Lees de instructies van de lijm zorgvuldig door en volg deze nauwkeurig.

 

3. Gebruik eventueel een primer

Sommige metalen kunnen moeilijk te verlijmen zijn vanwege hun gladde oppervlakken of lage oppervlakte energie. In dat geval kan het wenselijk zijn om een primer te gebruiken om de hechting te verbeteren.


4. Breng de lijm aan in dunne lagen

Het is belangrijk om de lijm in dunne lagen aan te brengen, omdat te veel lijm de sterkte van de lijmverbinding negatief kan beïnvloeden. Breng de lijm gelijkmatig aan op het oppervlak en zorg ervoor dat er geen luchtbellen ontstaan. Luchtbellen veroorzaken zwakke plekken in de lijmverbinding.
 

5. Gebruik klemmen of tape

Om de metalen op hun plaats te houden terwijl de lijm droogt, kunt u klemmen of tape gebruiken. Zorg ervoor dat de druk gelijkmatig wordt verdeeld.


Door deze tips te volgen, kunt u succesvol metalen verlijmen. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om de veiligheidsinstructies van de lijm te lezen en op te volgen, en om beschermende kleding en handschoenen te dragen tijdens het verlijmingsproces. Voor hulp bij het selecteren van de juiste lijm en of het ontwerp van een lijmverbinding, neemt u contact op met de Mavom lijmspecialisten.

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven