Strukton case

Verlijmen van RWS-band biedt structurele oplossing

 

De oplossing

De gemeente Purmerend wil de Hoornsebrug veiliger maken voor fietsers. De situatie voor aanvang van de werkzaamheden was dat het fietspad is gescheiden van de rijbaan door een hoge opstaande band. Het is door de hoge opstaande band mogelijk dat de trapper van de fiets de band raakt met daarbij val gevaar voor de fietser tot gevolg. De gemeente heeft bouwbedrijf Strukton aangesteld om RWS-banden tegen de bestaande banden te bevestigen.

 

Er mocht niet geboord worden in de brug, waardoor lijmen een logisch alternatief is, wist de projectleider van Strukton. Hij had eerder een succesvol lijmproject samen met Mavom uitgevoerd.

Voor het project Hoornsebrug werd daarom opnieuw de expertise van Mavom ingeschakeld. Voor het project moesten er verschillende materiaalsoorten met elkaar worden verbonden. De RWS-banden zijn van aluminium met een gele coating en de Hoornsebrug bestaat uit epoxy coating en staal. Hierdoor moest er verlijming plaatsvinden tussen het epoxy gedeelte van de brug en het aluminium gedeelte van de nieuw aan te brengen RWS-banden. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met verschillende uitzettingscoëfficiënten van de te verlijmen onderdelen, want bij verschillende temperaturen en weersomstandigheden kan er krimp en/of uitzetting plaatsvinden.


De uitdaging

Mavom heeft gezocht naar een structurele lijm met een hoog rek tot breuk vermogen om de uitzettingen op te vangen. De lijmverbinding moest op locatie in de buitenlucht worden gerealiseerd en de lijmverbinding moest tevens bestand zijn tegen strooizout. De 2 component methylmethacrylaat (MMA) lijmen van Plexus, specifiek de MA8120 bleek uitermate geschikt te zijn voor het verlijmen van de aluminium RWS-banden op de brugdelen. De MA8120 is speciaal ontworpen voor het verlijmen van metalen, kunststoffen en composieten. De lijm kan tot 50% uitrekken voordat er een cohesieve breuk optreedt en is binnen 5 uur tot 90% uitgehard. Een simpele oppervlakte behandeling door middel van reinigen met een ontvetter, was voldoende voor een goede verlijming, bleek uit de proefverlijming.

 

De resultaten

Na een eenmalige instructie van Mavom op locatie, was Strukton in staat alle werkzaamheden zonder problemen uit te voeren. Het resultaat is dat er 17 meter aan aluminium RWS-banden op de locatie is verlijmd. Door de goede samenwerking tussen Strukton en Mavom is de verkeersveiligheid op Hoornsebrug verbeterd en is de gemeente Purmerend tevreden.

Case study Rots Maatwerk

“Door een goede toelichting van Mavom bij de voorbereiding en op de werklocatie, was het lijmen van de onderdelen een eenvoudige klus geworden”

Quote by: Ischka Ijzer- Projectcoördinator bij Strukton Wegen & Beton B.V.

Productinformatie

De structurele MMA lijmen van Plexus zijn snel, sterk maar toch flexibel. Een structurele lijm draagt bij aan de stijfheid en de sterkte van de constructie. Deze lijmen harden relatief snel uit. De producten worden met succes toegepast bij de productie van onder meer vervoersmiddelen, windturbines en maritieme toepassingen.


Andere kenmerken van Plexus MA8120:

  • Hechting zonder primer op metalen, de meeste thermoplastische kunststoffen en composieten.

  • Heeft een uitzonderlijke sterkte en elasticiteit waardoor het bestand is tegen vermoeiing door o.a. trillingen en stootbelastingen.

  • Chemisch resistent tegen onder andere zouten, zuren en basen.

 

Case study Strukton Hoornsebrug Purmerend

  De oude situatie

Case study Strukton Hoornsebrug Purmerend

  De proefverlijming

Case study Strukton Hoornsebrug Purmerend

  De lijm wordt aangebracht

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven