Ingiethars Flow-Tronic

Verbetering in het productieproces bij Flow-Tronic door gebruik van epoxyhars

De uitdaging

Flow-Tronic zorgt voor de ontwikkeling, productie en levering van flowmeetinstrumenten voor de water- en afvalwaterindustrie. Binnen hun productieproces is men steeds aandachtig voor verbeterpunten. Om het proces efficiënter en vlotter te laten lopen, was men op zoek naar een epoxyhars die meer comfort kon bieden bij het opgieten van hun sensors en dit zonder kwaliteitsverlies binnen de toepassing.

 

Flow-Tronic gebruikte binnen hun toepassing reeds een 2K polyurethaan (PU) hars. Hoewel het product behoorlijk functioneerde waren er een aantal eigenschappen die men graag wou verbeteren. Allereerst was de viscositeit van de PU hars vrij hoog waardoor het moeilijk was de lans/sensor luchtbelvrij in te gieten. Bijkomend nadeel was dat de uitharding relatief snel tot stand kwam, hierdoor kon men niet in 1 keer opgieten en was men genoodzaakt dit proces in meerdere keren te realiseren. Tot slot wou men ook graag een oplossing met een hogere chemische resistentie.

 

De oplossing

De product specialisten van Mavom gingen op zoek naar een geschikte oplossing die zowel rekening hield met de eisen omtrent viscositeit, uitharding als met de chemische resistentie. Er werd uiteindelijk gekozen voor Electrolube ER 1448. Met een gemengde viscositeit van 25 0mPas is dit hars bijna 10x vloeibaarder dan de voorheen gebruikte PU hars. Door de lage viscositeit en de langere verwerkingstijd van 20 minuten, komen eventuele luchtbellen makkelijk naar het oppervlak en kan men de sensor zonder problemen in één keer opgieten. Hoewel het steeds aangeraden blijft op een zo gecontroleerd mogelijke manier te werk te gaan, is een epoxy in tegenstelling tot een PU niet gevoelig aan “lucht”vochtigheid. Hierdoor komt het bij polyurethaan gekende fenomeen van schuimvorming (CO2) door contact met vocht niet voor.

 

De resultaten

Door de polyurethaan hars te vervangen in een epoxyhars, met een lagere viscositeit en langere verwerkingstijd, kan Flow-Tronic de sensor in één keer opgieten en is men veel beter gewapend tegen eventuele luchtbellen. Door de goede communicatie en het vertrouwen tussen beide partijen zorgt Mavom ervoor dat Flow-Tronic steeds in staat is een constant en aanpasbaar productietempo aan te houden.

 

Case study Yale heftruck

“Mavom was in staat om onze behoeften te analyseren en ons een passende oplossing te bieden, zowel wat betreft het product als de verpakking.”

Quote by: Clément Dethier, Flow-Tronic S.A.

Product informatie

ER 1448 is een epoxyhars van Electrolube met een lage viscositeit die zorgt voor een langere verwerkingstijd. Belangrijkste eigenschappen:

  • Niet gevoelig aan “lucht”vochtigheid"

  • Lage viscositeit

  • Langere verwerkingstijd dan polyurethaan hars

 

Sensor opgieten epoxyhars

  

Opgieten sensor epoxyhars

  

Sensor opgieten met epoxyhars

  

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven