Case study DenimX verlijmen

Hergebruikte jeans zit ook na verlijmen lekker

De uitdaging

DenimX gebruikt afgedankte jeansstof om 100% bio-based kunststof te creëren. Door jeans te combineren met vezels en een volledig biologisch afbreekbare hars, creëerde de onderneming een nieuw soort composiet materiaal. Deze bio-based composiet kan met behulp van 3D-vacuümmeer-technieken in de gewenste vorm geperst worden. Eén van de eindproducten die DenimX voor ogen had met het hoogwaardige materiaal was een stoel. Omdat een stoel gedurende de levensduur te maken krijgt met hoge mechanische belastingen, was een sterke en slagvaste lijmverbinding om de poten aan de zitting te bevestigen een must.

 

De oplossing

De zitting van de stoel is vervaardigd uit een plaat composietmateriaal. Voor het bevestigen van de stoelpoten wordt de zitting voorzien van gelijmde inserts van verzinkt of gegalvaniseerd materiaal. In een volgende stap worden de stoelpoten gemonteerd. Voor de lijm had DenimX de volgende eisen:

  • compatibel met bio-based composiet en gegalvaniseerd of verzinkte insert
  • sterk en slagvast
  • relatief snelle uitharding van de lijm in verband met mogelijke massaproductie
  • indien mogelijk recyclebaar

Mavom adviseerde na verschillende testen een MMA-lijm van Plexus.

 

De resultaten

De eerste stoelen zijn inmiddels geproduceerd en verkocht. Ze doen dienst in de industriële wachtruimte van een openbare gelegenheid. Het product geeft hiermee invulling aan het duurzaamheidsprincipe en voorziet ook in het hergebruik van materialen die anders in een afvalstroom terecht komen.

Case study DenimX verlijmen

“De mechanische belasting van een stoel mag niet onderschat worden. De veiligheid van de stoel staat of valt met de lijmverbinding.”
 

Quote by: Marc Meijers - eigenaar van MMD Design

Productinformatie

Plexus® MMA-lijmen zorgen voor structurele verbindingen. Een structurele lijm draagt bij aan de stijfheid en de sterkte van de constructie. Deze lijmen kenmerken zich door hun extreme treksterkte gecombineerd met een hoge snelheid van uitharden bij kamertemperatuur. De gepatenteerde Plexus® Core Shell Technologie zorgt daarnaast voor flexibiliteit, waardoor de lijmverbinding in staat is om schokbelastingen op te vangen zonder te scheuren. Een wens van DenimX was dat de lijm recyclebaar is, zodat deze niet verwijderd hoeft te worden aan het einde van de levensduur van het eindproduct. Het gelijmde onderdeel is hier nog niet op getest, maar uit eerder onderzoek van fabrikant Plexus bleek dat MMA op gerecycled ABS granulaat nauwelijks invloed heeft en dat de lijm in het proces niet gescheiden hoeft te worden van de kunststof delen.

Case study DenimX verlijmen

  

Case study DenimX verlijmen

  

Case study DenimX verlijmen

  

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven