De uitdaging
A. Bogaert Fijnmetaal bv is een gerenommeerde fabrikant van fijnmechanische componenten met klanten in de machinebouw, de medische en halfgeleiderindustrie. In deze sectoren waaraan de precisieonderdelen geleverd worden, is de reinheid van de producten steeds belangrijker geworden. Een verkeerd gekozen snijvloeistof kan bijvoorbeeld resulteren in vlekken of residuvorming op precisieonderdelen. Dat bleek rond 2015 de realiteit te zijn toen ze werden geconfronteerd met vlekvorming op de geproduceerde werkstukken. RGA (RestGasAnalyse) metingen toonden aan dat onverbrande koolwaterstoffen (CxHy) uit de snijolie die toen gebruikt werd, neersloegen op het oppervlak. Hierdoor waren de werkstukken nauwelijks nog schoon te krijgen, en ook de machines zelf werden ontzettend smerig van binnen. Emulsieresten op de componenten kunnen verder in de productie keten ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een nikkel laag moeilijk hecht. Of dat zelfs crosscontaminatie van gevoelige hightechonderdelen van halfgeleiders ontstaat. Dus werd er besloten om op zoek te gaan naar een alternatief voor de metaalbewerkingsvloeistoffen.
De oplossing
Directeur Arnaud Bogaert kwam in contact met Mavom via een goede klant: “Als je van een andere firma te horen krijgt dat ze goede ervaringen hebben met een bepaald product, dan ga je daar sneller op in. De prijs is uiteraard wel belangrijk, maar als alle producten worden afgekeurd door olie, dan wordt de olie in verhouding plots wel heel erg duur." Uiteindelijk besloot men gedurende een half jaar te gaan testdraaien met Cimstar 35-961, een hybrideproduct dat zowel synthetische als minerale olie combineert met een state-of-the-art additievenpakket. Na een geslaagde testfase schakelde A. Bogaert Fijnmetaal bv integraal over op Cimcool vloeistoffen van Mavom.
De resultaten
Het nastreven van reinheid staat hoog in het vaandel bij het bedrijf. Schoon werken is een niet te onderschatten parameter om onderdelen te kunnen produceren voor deze klanten. Het wordt steeds belangrijker om de producten écht schoon aan te leveren, en dat is niet alleen voorbehouden aan bedrijven als ASML waar men de reinheidseisen vastlegt in een GSA cleanliness grade. Het overstappen op Cimstar 35 -961, dat overigens sinds kort het Omneo Certificaat ontving voor gebruik in processen die moeten voldoen aan “ASML GSA Grade 2 Vacuum Cleanliness”, is een stap waarover Bogaert nog steeds erg tevreden is. Men kan nu de producten erg schoon uit de machines halen, en mogelijke kopzorgen over de reinheid, zijn voltooid verleden tijd. Overige maatregelen die Bogaert toepast in het kader van reinheid variëren van een doos met handschoenen op elke werkbank en het ontwikkelen van een automatisch vulsysteem waarmee overstromingsgevaar van het koelreservoir van machines verleden tijd is.