Krytox voor Clean Room applicaties

Krytox High Performance smeermiddelen voor Clean Room en (Hoog) Vacuüm Toepassingen

Clean rooms en hoog vacuüm toepassingen stellen zeer hoge eisen aan de producten die er gebruikt mogen worden. Smeermiddelen vormen hierop geen uitzondering.
 

Krytox smeermiddelen van Chemours werden speciaal ontwikkeld voor veeleisende toepassingen in o.a. lucht- en ruimtevaart. De eerste commerciële toepassingen gaan terug tot het ambitieuze Apollo ruimtevaart programma van de NASA in de race naar de maan. Alle smeerpunten zoals O-ringen die in contact kwamen met zuurstof werden gesmeerd met Krytox vet. Deze smeermiddelen worden inmiddels heel breed ingezet in o.a. clean room en hoog vacuüm applicaties.
 Het bijzondere aan Krytox smeermiddelen is de synthetische PFPE basisolie, een soort vloeibare Teflon. De eigenschappen van deze basisolie komen sterk overeen met die van PTFE, wat tevens als verdikker wordt gebruikt en dat maakt ze bijzonder geschikt voor langdurige smering in veeleisende toepassingen. Krytox smeermiddelen zijn compatibel met vrijwel alle metalen, kunststoffen en elastomeren. Een veelvoorkomende toepassing is het smeren van Viton O-ringen in zowel statische als dynamische toepassingen.
 

De Basisolie heeft een extreem lage vluchtigheid, het verdampt niet bij kamertemperatuur en zal dus niet condenseren op plaatsen waar dit niet gewenst is zoals in Clean Rooms of in hoog vacuüm toepassingen.
Andere eigenschappen van Krytox producten van Chemours:

  • Niet brandbaar
  • Niet oplosbaar in water en koolwaterstoffen
  • Chemische inert

 

PerFluorPolyEther basisolie

Een PFPE basisolie is een volledig synthetisch product die haar eigenschappen voor een groot deel ontleent aan de Fluor atomen die een zeer sterke covalente binding met de koolstof atomen vormen. De basisolie van een Krytox vet zal alleen onder zeer hoge temperatuur ontleden, evenals de PTFE verdikker.
 

Voor hoog vacuüm toepassingen worden de volgende 2 Krytox vetten geadviseerd:

  • Krytox™ low vapor pressure (LVP) high-vacuum grease
  • Krytox™ FPG 182
     

De 2 producten onderscheiden zich door hun basisolie. De Krytox FPG 182 is op basis van een zogenaamde lineaire basisolie, waardoor het ook bij extreem lage temperaturen tot -80°C gebruikt kan worden. Daarnaast is Krytox niet giftig, bevat het geen Chloor of gevaarlijke VOS-materialen, is geurloos en siliconenvrij van samenstelling.

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven