Case study Elaut NV

Hoe Elaut NV zijn productieproces kon versnellen door te verlijmen met Merbenit 2K60

De uitdaging

Elaut NV is een wereldspeler op gebied van amusementspelen zoals grijpkranen, coin pushers en tal van andere amusementspelen en speelmachines. Voor een “groter-dan-standaard coin pusher Tiki Time” werd een 1K lijm gebruikt om glazen deuren te verlijmen in de deurkader. Bij een 1K lijm komt de uitharding tot stand door een reactie van de lijm met de luchtvochtigheid. Dit is echter een traag proces. Als gevolg moest Elaut NV minstens een dag wachten alvorens de deuren konden worden ingebouwd in hun speelmachines. Tijdelijk stockeren kost extra behandelingstijd, en tijd is kostbaar. Elaut NV contacteerde Mavom en vroeg of wij de wachttijd inherent aan dit lijmproces konden verkorten.

 

De oplossing

Mavom stelde een 2K MS hybride lijm voor: in tegenstelling tot 1K lijmen welke uitharden aan de luchtvochtigheid, reageren bij een 2K systeem de twee verschillende componenten met elkaar door menging in de nozzle. Deze chemische reactie verloopt veel sneller dan bij een 1K product. Eénmaal aangebracht kon Elaut NV reeds na 2 uren de deuren veilig monteren en zo verdergaan naar de volgende productiestap. Een aanzienlijke tijdswinst dus.

 

De resultaten

Door gebruik te maken van een 2K systeem kon Elaut NV een aanzienlijke tijdswinst realiseren. De meerkost van een 2 componenten systeem (dubbelpatroon) woog niet op in verhouding tot de gerealiseerde besparing in productie uren.

 

Een dubbelpatroon bevat 2 componenten, elk afzonderlijk verpakt in een patroon. Dit dubbel­patroon wordt in een daarvoor ontworpen dispensing gun geplaatst met twee plunjers (één voor elk patroon). Tijdens het dispensen worden beide componenten in de ideale verhouding met elkaar vermengd in een statische wegwerpmixer uit kunststof welke eenvoudig op het dubbelpatroon gevezen wordt. Het aanbrengen van een 2K lijm uit patronen hoeft daarom niet veel ingewikkelder te zijn dan het aanbrengen van een 1K lijm uit patronen.

“Na ons eerder te hebben bijgestaan met de
selectie van lijmen, heeft Mavom onze vraag naar
een sneller procedé voor het verlijmen van glas
perfect beantwoord”

Quote: Johan De Vos, Electronics design engineer Elaut NV

Productinformatie

Merbenit 2K60 is een 2K MS hybride lijm. Het product is vrij van IsoCyanaten en bevat geen gevaarlijke bestanddelen. Het product is niet geclassificeerd volgens de CLP-verordening.

 

Belangrijkste eigenschappen:

  • 1:1 mengverhouding
  • Zeer snelle opbouw van de sterkte
  • Verwerkingstijd: 6 min 
  • Beschikbare verpakkingen: 400ml dubbelpatroon, 40l kit, 360l kit
Machinefabriek Harderwijk smeeradvies klanten MFH

  

Machinefabriek Harderwijk smeeradvies klanten MFH

  

Machinefabriek Harderwijk smeeradvies klanten MFH

  

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 880 07 60. 

Naar boven